top of page
logotip_omarica_WHITE (1).png

/

/

/

Svetloba in prostor

Osvetlitev prostora

➡️ Kako osvetliti prostor?


Svetloba ima pomembno vlogo pri dojemanju in doživljanju prostora, ker vpliva na videz geometrije, pa tudi na naše razpoloženje in čustva.


Dober načrt osvetlitve prostora je odvisen od lastnosti svetlobnih virov in od razporeditve svetlobe v prostoru.


Za osvetlitev prostora moramo poznati nekaj osnovnih načel razsvetljave.


💡 OSNOVNA NAČEMA RAZSVETLJAVE

Vse se vrti okrog razumevanja lastnosti svetlobnega vira. Vsaka svetilka oz. žarnica ima lastnosti, ki so lahko dobre ali pa slabe za določen prostor.


Štiri osnovne lastnosti svetlobnih virov, na katere moramo biti pozorni še preden se odločimo za nakup svetilke oz. žarnice:

✔️ Barvna temperatura

✔️ Kot žarka

✔️ Lumni – merjenje količine vidne svetlobe

✔️ Indeks barvnega upodabljanja – CRI – Color rendering index🌡️ Barvna temperatura

Barvna temperatura se uporablja kot metoda za opisovanje toplote ali hladnosti svetlobnega vira. Spekter barvne temperature se meri v Kelvinovih stopinjah. Te vrednosti se uporabljajo za opis barve, ki jo oddajajo viri svetlobe.


💛 Topla svetloba ustvarja prijetno, mirno, vabljivo vzdušje, ki je kot nalašč za uporabo v spalnicah, dnevnih sobah, družinskih sobah, jedilnicah ali v katerem koli prostoru, ki zahteva intimno in osebno razpoloženje.

🤍 Nevtralna in nežno bela je prijazna in čista luč, ki je najboljša za kuhinjo in kopalnico ali kakršen koli delovni prostor.

💙 Hladna svetloba je primerna za pisarne, bolnišnice ali druge komercialne namene.📐 Kot žarka

Kot žarka svetilke je kot, pod katerim se svetloba porazdeli ali odda. Če želiš povdariti dragocen predmet ali detajl je točkovna osvetlitev prava izbira, saj je kot ožji. Širok kot pa daje bolj splošno in mehkejšo svetlobo, zato je odlična izbira za osvetlitev širšega območja.


💡 Lumen

Preprosto povedano, Lumens je merilo celotne količine vidne svetlobe (za človeško oko) iz svetilke ali svetlobnega vira. Višji kot je lumen, svetlejša bo svetilka. Preden izberete žarnico, se vprašajte, kaj boste v prostoru počeli.


🔆 CRI

Indeks barvnega upodabljanja (CRI) je lestvica od 0 do 100 odstotkov, ki kaže, kako natančen je "dani" vir svetlobe pri upodabljanju barve.

Višji kot je CRI, boljša je sposobnost upodabljanja barv. Viri svetlobe s CRI 90 ali več so odlični pri barvnem upodabljanju.Če torej osvetljuješ prostor, kjer je barva ključnega pomena pri oblikovanju, moraš upoštevati te vrednosti.


Zdaj pa si poglejmo še kako uporabiti različne vire svetlobe v našem prostoru.


Ključ v dobri osvetlitvi prostora je v plasteh oziroma večih slojih. V prostor je potrebno vmešati različne svetlobne vire, da se ustvari kontrast in s tem poudarijo elementi, barva in tekstura.


➡️Kako delujejo sloji osvetlitve?

🎀 Ambientna osvetlitev


Ambientna osvetlitev je osnovna plast svetlobe v katerem koli prostoru. Njen namen je splošna osvetlitev prostora, ki vam omogoča jasen pogled in premikanje po celotni sobi. Ustvari splošno in enotno raven osvetlitve. To je prva plast razsvetljave in določa ton prostora. Običajno je ambientna osvetlitev mehka in razpršena.

Ambientno osvetlitev lahko v prostor vključimo v obliki:

- Stropne ali vgradne razsvetljave, ki usmerjajo svetlobo navzdol.

- LED trakovi, stenske in talne svetilke, ki osvetljujejo strop ali pa steno🎀 Naglasna osvetlitev – osvetlitev kot povdarek


Naglašena osvetlitev je namenjena poudarjanju določenega predmeta ali območja, da bi opozorila na neko značilnost, kot so umetniška dela, oprema ali arhitekturni detajli, in jih pretvorila v žarišča.

V prostor dajejo slog, kontrast in dramatičnost. Če imaš občutek da v tvojem prostoru manjka nekaj posebnega, potem je odgovor na vprašanje kaj je to – Naglasna svetloba. Ta svetlobna plast se uporablja za poudarjanje oblikovalskih elementov vašega prostora, da bi ustvarili bolj definirane sence, ki bodo dodale globino vsakemu predmetu in celotnemu videzu prostora. Naglasne luči so običajno trikrat svetlejše od luči v okolici.

Vgradne točkovne stropne luči, tirnice/linijske luči ali stenske luči so zelo učinkovite v dnevnih sobah ali skupnih prostorih.


Delovna osvetlitev 

Delovna osvetlitev je namenjena temu, da nam pomaga pri določeni dejavnosti

Kot že samo ime pove, je delovna osvetlitev namenjena določeni dejavnosti oziroma nalogi, kot so branje, pisanje, prehranjevanje ali priprava hrane.
Osredotočena je na določeno območje, kjer se opravilo izvaja, in je svetlejša od ambientne osvetlitve.

Je najbolj funkcionalna plast razsvetljave.


Primeri:

- Vgradna in tirna razsvetljava

- Viseče luči

- Razsvetljava pod omarico

- Talne in namizne svetilke

bottom of page