top of page
Search

Želiš povprečen prostor spremeniti v čudovitega?

Updated: Jan 6, 2022

Saj veste kakšen je občutek, ko vstopite v lepo oblikovan prostor. Vse deluje medseboj povezano in v harmoniji. Ta občutek lahko vnesete tudi v vaš dom, če poznate osnovne principe notranjega oblikovanja.


Prvo načelo: RAVNOVESJE

V prostoru moramo ustvariti občutek ravnovesja. Pomembno je da uravnotežimo oblike, barve, vzorce in teksture v prostoru.

Poznamo 3 različna ravnovesja:


  1. SIMETRIJA

  2. ASIMETRIJA

  3. RADIALNO RAVNOTEŽJE



SIMETRIJA


Značilna za tradicionalne prostore, kjer je prostor razdeljen na dve zrcalni strain. Naprimer dva stola na obeh straneh kavne mizice. S tem pa ne smemo pretiravati, ker se lahko zgodi, da prostor postane dolgočasen.








Simetrija odlično deluje v spalnicah, saj nas pomirja. Na sliki vidimo simetrijo, kjer je fokus na postelji, na obeh straneh pa se zrcalno ponovijo nočna omarica, lučka, ter ogledalo.







ASIMETRIJA

Vizualne uteži linij, barv, oblik in tekstur so uravnotežene brez podvajanja. Ni tako urejeno, kot simetrično ravnotežje, je pa bolj zapleteno in zanimivo. Naprimer kavč lahko uravnotežite tako, da na drugo stran postavite dva stola.





RADIALNO RAVNOTEŽJE

Dosežemo ga, kadar imamo osrednje žarišče z drugimi elementi, ki so okrog njega ali pa silijo stran.

Primer bi lahko bila okrogla jedilna miza, okoli katere so stoli.






Drugo načelo: RITEM

Tako kot v glasbi tudi ritem pri oblikovanju temelji na ustvarjanju ponavljajočih vzorcev in kontrastov. S tem ustvarimo vizualno zanimanje. To lahko dosežemo z uporabo iste barve ali oblike v različnih pohištvenih elementih ali dodatkih. Njegov namen je premikanje pogleda po prostoru. Lahko ga vspostavimo naprimer tako, da uporabimo bravo v blazinah, jo ponovimo na sliki in na preprogi.





Tretje načelo: HARMONIJA

Ustvari občutek mirnosti. Lahko jo ustvarimo, če uporabimo samo eno bravo na različnih oblikah, velikostih in teksturah.






Četrto načelo: POVDAREK

Prostor, kjer so vsi elementi enakovredni deluje dolgočasno. Tak prostor potrebuje povdarek. Dva primera povdarkov sta soba s čudovitim razgledom ali pa soba s kaminom. Če v sobi tega ni, potem lahko povdarek ustvarimo s pomočjo nenavadnega ali velikega kosa pohištva.





Peto načelo: RAZMERJE in VELIKOST

Razmerje je relacija med velikostjo enega in velikostjo drugega predmeta. V majhen prostor ne smemo preveč natrpati. Nekatera razmerja so bolj prijetna od drugih.



Najbolj znano razmerje privzeto iz narave pa je zlati rez. Oblikovali so ga v stari grčiji in se uporablja v vsej umetnosti.













Oglejte si tudi video, kjer bolj podrobno razložim osnovna načela opremljanja prostora:


805 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page