top of page
Search

Kaj je mediapan oziroma MDF?

Updated: Jan 6, 2022

Mediapan ali MDF je drugi najpogostejši material za izdelavo pohištva. Gre za ploščo, ki je izdelana iz lesnih vlaken z dodatkom smole. Zradi izrazite komogene strukture omoča veliko možnosto obdelave. Največkrat se obdeluje z računalniško vodenimi stroji.LAKIRANJE


MDF pogosto zaščitimo z lakom po površini in robovih. Postopek lakiranja je drag, saj zahteva večkratni nanos laka in tudi umesno brušenje. Posledično to tudi dvigne celotno ceno materiala.


Lakirane mediapan plošče so zaščitene pred vlago, zato so primerne za kopalniško pohištvo. Cenejša rešitev uporabe mediapana je oplaščanje z dekorativnimi folijami.


Poznamo neskončno različnih barvnih odtenkov, ki jih lahko uporabimo pri lakiranju. Najbolj znani barvni lestvici v uporabi sta MCS in RAL.
OBDELAVA

Poznamo različne vrste končnih obdelav. Danes zelo popularen je “mat”, veliko pa se uporablja tudi visoki sijaj, predvsem za kuhinjsko pohištvo. Visoki sijaj je dražji, ker zahteva večkratno ročno poliranje. Cenejša alternativa visokemu sijaju pri mediapanu so akrilne plošče.

1,464 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page