top of page
Search

Kakšne občutke v nas vzbujajo barve?

Ko izbiramo barvo za naš prostor ali se odločamo med različnimi barvnimi različicami pohištva se moramo najprej zavedati, da so barve več kot samo vizualna izkušnja. Barve imajo na nas tudi psihološki efekt, saj v nas vzbujajo občutke in nas na nekaj asocirajo.ZELENA - BARVA NARAVE IN ZDRAVJA

Zelena barva deluje zelo sproščujoče na naše oko. Predstavlja napredek, naravo in plodnost. Idealna je za spalnice in dnevne sobe.


MODRA - BARVA NEBA IN MORJA


Modra barva simbolizira moč, zaupanje in modrost. Pravimo ji tudi barva duha. Nejvečkrat se uporablja v spalnici in kopalnici.


RDEČA - BARVA KRVI IN STRASTI


Za rdečo barvo je značilno da simbolizira zelo močna čustva. Največkrat nas spominja na odločnost, energično vzdušje in romantiko. Uporabimo jo lahko kot poudarek v kateremkoli prostoru.


RUMENA - SONČNA BARVA


Rumena barva simbolizira optimizem, jasnost in samozavest. Je dolična izbira za uporabo v kuhinji ali otroški sobi.


VIJOLIČNA - KRALJEVSKA IN MAGIČNA BARVA


Vijolična barva je kombinacija stabilnosti modre barve in energije rdeče barve. Asociira nas na prestiž, luksuz in ambicioznost. Večinoma se uporablja v prostorih kot so dekliške sobe, dnevne sobe in spalnice.


ORANŽNA - BARVA SONČNEGA ZAHODA


Oranžna barva spominja na tropske kraje. Idealna je za spačnice, dnevne sobe, jedilnice ter kuhinje.ROZA - BARVA LJUBEZNI IN PRIJATELJSTVA


Roza barva v nas vzbuja prijetna čustva in nas asociira na skrb, sočutje in ljubezen. Največkrat se uporablja v spalnicah, dnevnih sobah in kopalnicah.


TURKIZNA - BARVA OSVEŽITVE


Turkizna barva je kombinacija modre in zelene barve. Deluje hladno in umirjeno, a hkrati tudi osvežilno. Je popolna izbira za spalnice, dneve sobe in kopalnice.


SIVA - POPOLNOMA NEPRISTRANSKA


Siva barva spada pod nevtralne, saj v nas ne vzbuja določenih čustev. je torej brez emocij, nepristranska in neodločna. Lahko jo uporabimo kjerkoli želimo.


RJAVA - ZEMELJSKA BARVA


Rjava barva spominja na naravo in zunanje aktivnosti. Predstavlja stabilnost, temelje in iskrenost. Je odlična izbira za kuhinje, spalnice in zunanje prostore.


BELA - BARVA MIRU


Bela barva je znana tudi kot nebeška barva. Upodablja odprtost, rast in upanje. Najbolje deluje v ozadju, saj je neke vrste “platno” za ostale dizajnerske elemente.


ČRNA - BARVA ELEGANCE


Črna barva deluje zelo skrivnostno in istočasno tudi dramatično. Paziti moramo, da z njo ne pretiravamo. Priporočeno je, da jo uporabljamo zgolj kot poudarek v velikih prostorih, kjer je dovolj naravne svetlobe.

115 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page