top of page
logotip_omarica_WHITE (1).png

/

/

/

Materiali za izdelavo pohištvo

Iveral

➡️ Kaj je Iveral?


Je najbolj pogost material pri izdelavi pohištva. Iveral je z melaminskimi folijami oplemenitena iverna plošča.


Osnova za Iveral je iverna plošča, po domače ji rečemo tudi "iverka". Sestavljena je iz zelo majhnih lesenih delcev, ki jih mešamo z lepilom in stisnemo v plošče različnih večjih dimenzij. Je cenovno ugodnejša, saj za surovino uporabimo tudi reciklirano pohištvo.

Poznamo različne debeline od 6 pa do 44 mm za različno uporabo. 


➡️ Iveral in izdelava pohištva


Za izdelavo pohištva iverne plošče oplemenitimo z dekorativnimi melaminskimi folijami različnih barv in dekorjev. Obstajajo imitacija lesa, kamna, betona in kovine. Tem ploščam pa rečemo iveral.


Iveral kupujemo v večjih dimenzijah. Te velike plošče pa potem razrežemo na manjše kose, da so primerni za izdelavo pohištva. To počnemo na strojih za razrez.


➡️ Od česa je odvisna kakovost iverala?


Kakovost pohištva izdelanega iz iverala je odvisna od tega kako kvalitetno obdelamo rob. Cilj nam je, da roba praktično ne vidimo in da plošča izgleda kot da je iz surovega materiala. To smo včasih počeli ročno med drugim celo z likalniki. Danes pa rob iverala obdelujemo na posebnih robnih lepilnih strojih. Omogočajo ogromno operacij in so lahko tudi zelo dolgi.


➡️ Katere robne nalimke poznamo?


Robni nalimki so iz posebnih plastičnih materialov. Najbolj tipična sta ABS nalimek in melaminski nalimek. ABS nalimki se uporabljajo za zapiraje zunanjih oziroma vidnih robov in so do debeline 2 mm. Melaminski pa se uporabljajo za zapiranje notranjih oziroma nevidnih robov in so do debeline 0,5 mm.


Iveral je cenovno ugodnješi material in je zaradi tega tudi zelo pogost material pri izdelavi pohištva.


🤔 Vprašanja za ponovitev:


✔️ Kakšna je razlika med iveralom in iverno ploščo?


✔️ Katere robove zapiramo z ABS nalimkom?


✔️ Katere robove zapiramo z Melaminskim nalimkom?

bottom of page