top of page
logotip_omarica_WHITE (1).png

/

/

/

Barve v prostoru

Kombiniranje barv

Kako izbrati barvo za naš prostor?


Ko izbiramo barvo za naš prostor se moramo najprej zavedati, da so barve več kot samo vizualna izkušnja, so tudi psihološka, saj v nas vzbujajo občutke in nas na nekaj asocirajo.  


3 Vprašanja na katera moramo odgovoriti, ko se odločamo za barvo našega prostora?


✔️ Kakšna je funkcija našega prostora?

✔️ Kakšno atmosfero oz. razpoloženje želimo doseči? 

✔️ S katerimi barvami bomo to dosegli? 


💚 ZELENA


Zelena barva je barva narave in zdravja. Predstavlja napredek, naravo, denar, plodnost in varnost. Je najbolj sproščujoča barva za naše oko in predstavlja tako fizično kot mentalno sprostitev. Zmanjša stress, nelagodje in živčnost, v prostor vnaša občutek harmonije. Razpoloženje je mirno. Idealna je za spalnice in dnevne sobe.


💙 MODRA 


Modra je barva neba, morja in je mirna. Vzpodbuja kreativniost in asocira na inteligenco. Simbolizira lojalnost, moč, modrost in zaupanje. Je barva duha. Pozitivno vpliva na naše telo in um. Pomaga tudi opočasniti naš metabolizem in nas sprošča. Razpoloženje je mirno. Idealna je za spalnice in kopalnice.


❤️ RDEČA 


Rdeča je barva krvi in strasti. Je barva, ki simbolizira močna čustva, kot so strast, željo, romantiko, energijo, kri, napor, vročino in odločnost. To je tudi barva, kin as pripravi na akcijo. Je tudi barva, ki pospeši metabolizem in nas motivira. Razpoloženje je energično in navdušeno. Uporabimo jo lahko kot povdarek in z njo spodbudimo ljudi k akciji.


💛 RUMENA


Rumena je sončna barva. Predstavlja svežino, zadovoljstvo, pozitivnost, jasnost, energijo, optimizem, intelekt, ponos, lojalnost in navdušenje. Poveča mišično energijo in celo pozitvno vpliva na naš spomin. Spodbudi tudi komunikacijo, podpre vizijo, gradi samozavest, stimulira učenje. Razmišlja praktično in ne sanjari. Spodbudi nov način razmišljanja. RAZPOLOŽENJE: Energičnost, navdušenost. Lahko jo uporabimo kot povdarek v kuhinji ali pa otroški sobi.


💜 VIJOLIČNA 


Vijolična je barva je kraljevska in magična. Združuje stabilnost modre barve in energijo rdeče barve. Velikokrat nas asocira na luksuz, prestiž, moč, ambicije, ektravagantnost, skrivnosti in čarovnijo. Spodbuja občutke duhovnosti in domišljijo, ter kreativnost. RAZPOLOŽENJE: mirno, uporabimo jo lahko v dekliških/ženskih sobah, dnevnih sobah in spalnicah.


🧡 ORANŽNA


Oranžna je barva sončnega zahoda. Združuje energijo rdeče barve in veselje rumene barve. Asocira na zadovolstvo, sonce in tropske kraje. Predstavlja navdušenje, očaranost, veselje, zadovoljstvo, Kreativnost, uspeh. Oranžna poveča dotok kisika v možgane in stimulira mentalno aktivnost. Poveča kreativnost tera petit, zato jo velikokrat srečamo v restavracijah. RAZPOLOŽENJE: energičnost. Uporabimo jo lahko v jedilnicah, otroških sobah, kuhinjah, ter restavraciji.


💗 ROZA


Roza je barva ljubezni in prijateljstva. Predstavlja skrb, sočutje/sočutnost in ljubezen. Vzbodi prijetna čustva. Lahko celi razbremeni negativne občutke, kot so jeza, agresivnost. Dokazano je da če imamo v prostoru veliko količino roza barve, to pozitivno vpliva na naše živce in nas pomirja. RAZPOLOŽENJE: mirnost, sproščenost. Uporabimo jo lahko v spalnici, Dnevni sobi, kopalnici in otroški sobi za punčke.


💧 TURKIZNA


Turkizna barva je kombinacija modre in zelene in ima hladne in umirjajoče attribute/lastnosti. Je osvežilna barva, sofisticirana, polna energije, tudi barva, kin am prinaša srečo, ter je polna potrplenja. Spodbuja kreativnost in občutljivost. RAZPOLOŽENJE: mirno in sproščujoče. Idealna barva za spalnice, dnevne sobe in kopalnice.


💀 SIVA 


Siva barva je popolna nevtralna barva. Je neemocionalna/brez emocij. Je ne navezana, neutralna, nepristranska in neodločna. Je tudi formalna konzervativna in sofisticirana barva. Je idealna barva za ozadje, saj preposti ostalim barvam, da zacvetijo/zasijejo v vseh pogledih. Lahko jo uporabimo kjerkoli, najboljše v kombinaciji z drugimi barvami.


🤎 RJAVA 


Rjava je zemeljska barva. Je topla barva, ki spodbuja apetit. Asociramo jo na zdravje in naravo in vse kar je vezano na zunanje aktivnosti. Je celovita barva, spominja na zemljo, kamen, les in predstavlja elegantnost, stabilnost, iskrenost, temelje, varnost. Asociramo jo z dvemi letnimi časi, to sta jesen in zima. Uporabimo jo lahko v kuhinji, dnevni sobi in zunanjih prostorih.


🤍 BELA 


Bela je barva miru. Spodbuja odprtost, rast in kreativnost. Ponuja mir, udobje in upanje. Bela je definitivno pozitivna barva, asocira nas na čistost, nedolžnost, briliantnost, dobroto, nebesa in popolnost. Pozitivno vpliva na naš um, saj nam daje jasnot in priložnost za nov začetek. Odlična izbira za prostor v katerem je malo svetlobe, uporabimo jo lahko v ozadju.


🖤 ČRNA 


Črna barva je skrivnostna. Je zelo močna barva in sibolizira na elegantnost, skrivnost, dramatičnost. Z njo ne smemo pretiravati, lahko jo uporabimo vendar zelo malo in predvsem v velikih prostorih, kjer je dovolj naravne svetlobe. Dodamo malo drame v prostor. Lahko jo uporabimo kot povdarek v sodobnem prostoru.


➡️ IZBERIMO BARVNO SHEMO


Barvna shema so različni načini barvnega kombiniranja, poznamo: 

🎀ANALOGNO BARVNO SHEMO

🎀KOMPLEMENTARNO BARVNO SHEMO

🎀ENOBARVNO SHEMO – različni odtenki, toni oz. sence iste barve.  


➡️ Barvni krog delimo na dva pola:


🌡️ TOPLE/AKTIVNE BARVE

🧊 HLADNE/PASIVNE BARVE

bottom of page